mandag 20. februar 2012

Varetekt på Vestbredden

Etter invitasjon fra den lokale gruppen av Prisoners' Club, har jeg i dag har vært i Qalqilya for å støtte den lokale demonstrasjonen mot varetektsfengslingen av Khader Adnan, som nå sulterstreiker på 64. døgnet. Ifølge Al Jazeera ble 33-åringen arrestert midt på natta i sitt hjem 18. desember og satt i såkalt administrativ forvaring i fire måneder. http://www.aljazeera.com/indepth/opinion/2012/02/20122148513674313.html Denne typen varetektsfengsling uten tiltale og dom skriver seg tilbake til den britiske mandattiden, og det israelske militæret bruker den aktivt. Amnesty International har tall som dokumenterer at det ved årsskiftet var 307 palestinere som sitter i administrativ forvaring, blant dem 21 fra den palestinske lovgivende forsamlingDet inngår ikke i oppdraget vårt å delta aktivt i demonstrasjoner, men det er ingenting i veien for å møte opp, vise sympati og snakke med folk.


I den lille byen Qalqilya var det over to hundre demonstranter på gata. Ikke dårlig.


Mødre og søstre med menn, sønner og brødre i administrativ forvaring preget også gatebildet.


Det er mye vakkert å se her, men administrativ forvaring er ikke blant disse. Khader Adnans liv henger i en tynn tråd. Jeg tør ikke tenke på hva som kan utløses av vold dersom han dør i denne formen for varetekt som bryter med alt av internasjonal lovgivning.


Før dette åpnet dagen med overvåkning av jordbruksporten North Gate i Jayyus. Slike er det å tusele gjennom gatene kl 0500 den halvtimen det tar å komme fram til piggtrådrullene og stålportene.Køla svart. Så motordur. Jeepen med de fire soldatene kommer brasende ned veien på den andre siden, og plutselig står du der med hovedlys og to tusenmetere rett i trynet. Igjen undrrer jeg på hva blandingen av angst og makt gjør med folk. Har så vidt kommet  i gang med en bok av den jødiske journalisten Arthur Neslen som heter Occupied Minds. A Journey through the Israeli Psyche. Dere får nok høre mer om denne boka etter hvert. Nå sier jeg god natt til dere. I morgen tidlig er det en ny port som venter.


1 kommentar:

  1. Det er spennende å følge deg, Bjørn Gunnar. Takk for at du deler med meg:-)

    SvarSlett